Тя пише и рисува от дете. Обича и цени българските

...
 Тя пише и рисува от дете. Обича и цени българските
Коментари Харесай

Виктория Петкова: Изпратих "Българознайко" в Космоса, за да докажа, че всичко е възможно

 

Тя написа и рисува от дете. Обича и цени българските обичаи и се усеща надълбоко обвързвана с историята и обичаите ни. Желанието й да съобщи тази обич на децата си се трансформира в предопределение, което води до основаването на поредицата „ Българознайко “. Интересният воин е обиколил цялото земно кълбо и даже е излязъл в необятния Космос. 

В  „ Жените на България “ ви срещам с младата писателка Виктория Петкова . Книжките й разкриват цялостен един нов свят пред най-малките и ги въодушевяват за гонене на огромните фантазии. За себе си Виктория споделя, че е сбъднала съкровените си стремежи. Казва, че животът й постоянно е следвал своя натурален ход. Всичко стартира, когато става майка.

Поредицата от любопитни, занимателни и просветителни книжки към този момент е позната на всички континенти на Земята

„ Исках да описвам на сина си българското, за корените ни, само че не намирах детски книжки по тематиката “ , споделя Виктория и тогава взема решение, че ще вземе нещата в свои ръце. Синът й е на 4-годишна възраст, когато тя се сблъсква с неналичието на издания по книжарниците или с такива, които не „ приказват “ на езика на децата.

Синът й Максим, който през днешния ден е на 12, в действителност е огромната мотивация за появяването на „ Българознайко “, който през днешния ден е част от доста български фамилии. Виктория издава първата брошура от поредицата през 2016 г. Децата са моторът, само че и най-големият коректив, споделя тя, а планът се трансформира в скъп опит за нея.

Детето би трябвало да разбере, че прекарването на прекалено много време с приложения и видеоклипове значи по-малко време за други приятни и потребни действия

„ Винаги съм се прибирала към предишното и от дете обичам да описвам истории. „ Българознайко “ ми подсети каква съм и ми подсказа пътя, по който да потегли “ , споделя Виктория, която има вяра, че е разкрила това, което я кара да се усеща потребна и щастлива.

Децата усещат, когато възрастните приказват с интерес, когато влагат страст в четенето и това са моментите, в които можем да ги спечелим като слушатели. Много по-лесно е да ги загубим като такива, тъй като те познават фалша.

„ Като майка знам също какво може да ги развълнува, само че най-много претърпявам историята дружно с тях “ , добавя писателката.

Връзката сред нея и синът й Борил е повече от мощна и същинска

От диалога ни оставам с убеждението, че Виктория е вложила доста мисъл и любов в „ Българознайко “, а когато човек одобри нещо за своя задача, този заряд се предава към хората.

„ Важно е това, което правиш, да допира самия теб “ , има вяра авторката.

Питам я имала ли е съмнения в миналото, че ще успее и искрено ми дава отговор, че страхът от отменяне е участвал първоначално. Имало е терзания и поради големия риск, който поемат със брачна половинка й.

„ Създадохме първата брошура с всичките ни налични фамилни спестявания, без да знаем дали ще успеем “ , спомня си Виктория, която даже не е допускала, че „ Българознайко “ ще се развие в толкоз огромен мащаб.

Габи признава, че има уроци, които към момента не е научила

Всъщност хиляди български фамилии имат принос в популяризирането на поредицата, за която самоуверено можем да споделяме, че е обиколила целия свят. Читатели от най-различни страни стартират да й пращат фотоси с книжката, последователно и се свързват с нея, с цел да споделят страсти.

„ Получавах фотоси от под дърво и камък и в един миг осъзнахме, че „ Българознайко “ е на всички континенти, само че не е стигнал до Антарктида “, споделя Виктория.

Това обаче я въодушевява за задача до Южната земя и по този начин се свързва с българските учени, отпред с проф. Христо Пимпирев, които вършат експедиции до ледения континент. „ Българознайко “ пътува с полярните ни откриватели в 29-ата експедиция до Антарктида и към този момент се намира в библиотеката въз основата ни на остров Ливингстън.

„ Ето по какъв начин нашият воин обиколи земното кълбо. Оставаше да излезе и в Космоса “ , смее се писателката, която преследва до последно тази цел, с цел да покаже на децата, че могат да реализират всичко и че от тях самите зависи какъв брой трогателен ще бъде животът им.

44-годишната американка държи върха за най-дълъг престой на жена в космоса – 328 дни

„ Написах писмо и колкото и безразсъден да изглеждаше този ход, той даде резултат “, споделя Виктория. Отговаря й американска компания, която създава и създава кутии за спътници. Казват й, че могат да спомагат и по този начин „ Българознайко “ става част от задачата на SpaceX Transporter 3 , която се случва с известната ракета Falcon 9 на Илoн Мъск.

Книжките към този момент се реят в галактическото пространство с послания от деца, със заветите на Васил Левски, а също и с тематики за българските обичаи. Виктория е същински задоволена от всичко, което е постигнала. Тя познава компликациите в съставянето на детски книги, в издаването и разпространяването им на книжния пазар у нас и все пак не се отхвърля.

Дори когато сърцето стопира, душата продължава своя живот, счита известната писателка

„ Готова съм да заплащам цената поради любовта към работата ми “ , безапелационна е тя.

Най-голямата премия за нея и напъните й са противоположната връзка, която получава от родители, непрестанните срещи с деца, които я зареждат и я убеждават, че има смисъл от всичко, което основава и твори.

„ Българознайко “ е изражение и на нейните фантазии. Поредицата е детайл от цялото, което е трансформирало нея и живота й. Книжките са я срещнали с хора, които са оставили диря, отвеждали са я до непознати и невероятни места в България, разкривали са й секрети от предишното ни.

Предстоят и още моменти. Авторката работи върху план за куклен театър по тематиките от книжките, който може да бъде осъществен до края на годината. Надява се да обиколят страната с „ Българознайко “ и да радват децата. Когато вижда естествените им, неподправени реакции и любовта към облика на нейния воин, това е задоволително, с цел да върви самоуверено напред…към новите фантазии.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР